Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr

Deprem Sonrası Psikolojik Destek Rehberi
Öğrenci Gelişimi ve Deneyimi Bölümü
Psikolojik Gelişim Birimi
Deprem Sonrası Psikolojik Destek Rehberi
Değerli Özyeğin Üniversitesi Ailesi,
Öncelikle, güvende olduğunuzu ve sevdiklerinizin iyi olduğunu umuyoruz. 23 Nisan 2025 tarihinde İstanbul’da meydana gelen deprem hepimizi derinden etkiledi. Bu tür beklenmedik olaylar, yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda duygusal ve psikolojik olarak da bizleri etkileyebilir. Böyle zamanlarda yaşanan belirsizlik, korku ve endişe gibi duygular yaşamak son derece doğal ve insani tepkilerdir.
Unutmayın, her birey afetler sonrası farklı duygusal tepkiler verebilir ve bu tepkiler kişiden kişiye değişebilir. Bu süreçte aşağıdaki gibi bazı duygusal ve fiziksel belirtiler yaşayabilirsiniz:
- Sürekli tetikte ve huzursuz hissetmek,
- Ani irkilmeler veya yüksek seslere karşı hassasiyet,
- Yoğun kaygı, panik atak benzeri tepkiler,
- Uykusuzluk, kabuslar ya da gece sık sık uyanmak,
- Konsantrasyon zorlukları, günlük işlerde dağınıklık,
- Depremi tekrar yaşama hissi, “sallanıyor muyum?” gibi algılar,
- Aşırı duygusallık ya da tam tersi duygusal donukluk,
- “Normal değilim” hissine kapılmak veya kendini yetersiz hissetmek gibi tepkiler tamamen doğal ve insani tepkilerdir (Yılancıoğlu & Özbaran, 2023)
Bu ve benzeri tepkiler, bedeninizin ve zihninizin yaşadığı olağandışı bir duruma verilen olağan tepkiler olarak düşünülebilir. Her öğrenci aynı tepkileri vermese de bu sayılanların bir kısmını yaşamak çok yaygındır.
Deprem gibi korkutucu bir olay karşısında hissedilen yoğun korku, kaygı, üzüntü veya kızgınlık, sizin zayıf olduğunuz anlamına gelmez; aksine bu duygular, yaşananların ne kadar ciddi olduğunun bir göstergesidir. Şok ve inkar, özellikle ilk günlerde, beyninizin sizi koruma yöntemi olabilir ve genellikle zamanla yerini başka duygulara bırakır (Polat vd., 2023) .
Önemli olan, bu tepkilerin çoğunun geçici olduğunu bilmektir. İlk günlerde veya haftalarda yoğun olan duygusal tepkiler, genellikle zaman içinde hafifler. Araştırmalar, insanların büyük çoğunluğunun travmatik bir olaydan sonra belli bir süre geçtikten sonra günlük işlevlerine dönebildiğini göstermektedir. Yani, ilk etapta çok sarsıcı gelen bu deneyim, zamanla üzerinizdeki etkisini azaltacaktır. Nitekim psikoloji alanındaki araştırmalara göre insanların dayanıklılığı (oldukça yüksektir ve ciddi travmalardan sonra bile çoğu kişi kalıcı bir psikolojik hasar yaşamadan toparlanabilmektedir (Bonanno, 2004). Elbette herkesin iyileşme hızı farklıdır; bazılarımızın birkaç hafta içinde normale yakın hissederken, bazılarının tamamen rahatlaması için daha uzun zamana ihtiyaç olabilir.
Bu duygularla baş etmekte zorlandığınızı düşünüyorsanız, yalnız olmadığınızı bilmelisiniz.
Bizler, Psikolojik Gelişim Birimi olarak her zaman yanınızdayız. Duygularınızı paylaşmak, süreci anlamlandırmak ya da sadece konuşmak isterseniz counseling@ozyegin.edu.tr adresine e-posta göndererek destek talebinde bulunabilirsiniz.
Unutmayın, afetlerin ardından yaşanan psikolojik iyileşme süreci zaman alabilir. Bu süreçte kendinize karşı nazik olun, ihtiyaçlarınızı göz ardı etmeyin ve gerekirse destek almaktan çekinmeyin. Dayanışma, paylaşım ve birbirimize destek olmak, iyileşmenin en güçlü yollarından biridir.
Bizler Psikolojik Gelişim Birimi Klinik Psikologları olarak sizlerin her zaman yanınızda olduğumuzu tekrar hatırlatmak isteriz. Sağlıkla kalın.
Psikolojik Gelişim Birimi Ekibi
Referanslar
Bonanno, G. A. (2004). Loss, trauma, and human resilience: Have we underestimated the human capacity to thrive after extremely aversive events? American Psychologist, 59(1), 20–28. https://doi.org/10.1037/0003-066X.59.1.20
La Greca, A. M., Silverman, W. K., Lai, B. S., & Jaccard, J. (2010). Hurricane-related exposure experiences and stressors, other life events, and social support: Concurrent and prospective impact on children’s posttraumatic stress symptoms. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 78(6), 794–805. https://doi.org/10.1037/a0020775
Polat, I., Anuk, D., Özkan, M., & Bahadır, G. (2023). Mental health in the aftermath of disasters; psychological effects, treatment approaches and coping. Journal of Istanbul Faculty of Medicine, 86(4), 393-401.